Jesteś tym, co jesz!

Sięgając po konkretne przekąski lub produkty, z których przygotujemy nasz posiłek - pamiętajmy o tym powiedzeniu:

Jesteś tym, co jesz!



W naszym jedzeniu znajdują się bowiem składniki, które mają albo pozytywne, albo negatywne skutki dla naszego organizmu. Jeśli będziemy odżywiać się odpowiednio - nasz organizm z pewnością będzie nam wdzięczny :)  

W doborze składników odżywczych pamiętajmy o tym, że:

  • białko - to podstawowy budulec organizmu, uczestniczy we wszystkich procesach zachodzących w organizmie,
  • węglowodany - główne źródło energii,
  • tłuszcze - dostarczają energii, chronią i izolują.

Wszystkie te składniki są niezbędne dla naszego organizmu, jednak - w określonej ilości i jakości. Niedobór lub przyjmowanie zbyt dużej dawki któregokolwiek składnika powoduje nieprawidłowości w działaniu naszego organizmu, dlatego tak ważna jest zbilansowana dieta, zapewniająca odpowiednie ilości każdego składnika odżywczego.



Dieta to sposób odżywiania się na co dzień. Nasze zwyczaje – jak często jadamy w ciągu dnia,  jakie produkty wybieramy, a czego nie spożywamy – to wszystko ma wpływ na stan i wygląd organizmu. Zbilansowana dieta to podstawa zdrowia i dobrego samopoczucia.


W 1998roku specjaliści opracowali uniwersalne zasady, których przestrzeganie zapewni zdrowie i urodę - powstała Złota Karta Żywienia, która zawiera wskazówki, jak powinna wyglądać zbilansowana dieta każdego zdrowego człowieka. Istotą, w kwestii zdrowego odżywania jest racjonalny i przemyślany wybór produktów, jakie człowiek spożywa. Ważne, by były to produkty, które poza kaloriami, będą dostarczały organizmowi wszystkich składników odżywczych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania w życiu codziennym. 


Zalecenia zawarte w Złotej Karcie Żywienia:

  • regularne spożywanie posiłków o odpowiednich porach,
  • spożywanie produktów bogatych w składniki odżywcze,
  • niepomijanie spożywania śniadania,
  • jedzenie przynajmniej trzech posiłków dziennie,
  • spożywanie niewielkich przekąsek pomiędzy poszczególnymi posiłkami, takich jak warzywa, owoce i jogurty,
  • spożywanie ostatniego posiłku przynajmniej na dwie godziny przed snem.






 

Komentarze