Jesteś tym, co jesz!
Sięgając po konkretne przekąski lub produkty, z których przygotujemy nasz posiłek - pamiętajmy o tym powiedzeniu:
Jesteś tym, co jesz!
W naszym jedzeniu znajdują się bowiem składniki, które mają albo pozytywne, albo negatywne skutki dla naszego organizmu. Jeśli będziemy odżywiać się odpowiednio - nasz organizm z pewnością będzie nam wdzięczny :)
W doborze składników odżywczych pamiętajmy o tym, że:
- białko - to podstawowy budulec organizmu, uczestniczy we wszystkich procesach zachodzących w organizmie,
- węglowodany - główne źródło energii,
- tłuszcze - dostarczają energii, chronią i izolują.
W 1998roku specjaliści opracowali uniwersalne zasady, których przestrzeganie zapewni zdrowie i urodę - powstała Złota Karta Żywienia, która zawiera wskazówki, jak powinna wyglądać zbilansowana dieta każdego zdrowego człowieka. Istotą, w kwestii zdrowego odżywania jest racjonalny i przemyślany wybór produktów, jakie człowiek spożywa. Ważne, by były to produkty, które poza kaloriami, będą dostarczały organizmowi wszystkich składników odżywczych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania w życiu codziennym.
Zalecenia zawarte w Złotej Karcie Żywienia:
- regularne spożywanie posiłków o odpowiednich porach,
- spożywanie produktów bogatych w składniki odżywcze,
- niepomijanie spożywania śniadania,
- jedzenie przynajmniej trzech posiłków dziennie,
- spożywanie niewielkich przekąsek pomiędzy poszczególnymi posiłkami, takich jak warzywa, owoce i jogurty,
- spożywanie ostatniego posiłku przynajmniej na dwie godziny przed snem.
Komentarze
Prześlij komentarz